Skip to main content

CLEAN LANGUAGE geschreven door RIAN VAN ARENDONK

Workshop Clean Language door Michael Oskam, gastvrouw Ida Lagemaat, online 11 mei 2023

Michael vertelt dat Clean Language een methodiek betreft die je vooral leert door te ervaren dus we gaan veel oefenen tijdens deze workshop.

Clean Language is een coaching methodiek met 2 eigenschappen:

1. Helpt de ander beter te verstaan

2. Je helpt de ander meer over zichzelf te ontdekken

Er volgt een oefening in 2-tallen. Onderwerp verwachtingen:

De deelnemers vragen elkaar naar de verwachtingen over deze avond. In de nabespreking werd al snel duidelijk hoe moeilijk het is om weer te geven wat de ander heeft gezegd. We voegen al snel onze eigen interpretatie/woorden toe.

We filteren onze waarneming vanuit onze referentiekaders/ervaringen uit het verleden. Iedereen heeft een individuele kijk op de werkelijkheid, het vergt nieuwsgierigheid om achter deze kijk te komen. Dit is het uitgangspunt van Clean Language.

Vragen zonder je eigen ‘filter’, oftewel Cleane vragen:

En wat voor …. Is dat?

En is er nog iets over….?

En waar is….? (Deze vraag stel je bij metaforen/symbolen)

En wat gebeurt er dan?

En wanneer…., wat gebeurt er dan met…?

En wat zou je willen dat er gaat gebeuren?

Wederom in 2-tallen geoefend met het stellen van cleane vragen. Dit riep bij deelnemers diverse reacties op, de een werd er enthousiast van, de ander vond het juist moeilijk. Wat wel overeenkwam is dat we merkten dat de vragen de ander aan het denken zetten en dat je snel tot de kern komt.

Clean Language is de taal van echte exclusieve aandacht, een taal met oordeel loze en zo min mogelijk sturende vragen. Ingezet vanuit een basishouding van respect en nieuwsgierigheid naar andermans perspectief en beleving

Metaforen en symbolen:

Ons brein is goed in betekenis toekennen aan een symbool/teken. In het bevragen over het symbool/de metafoor is het de kunst om zo dicht mogelijk bij dat symbool te blijven, middels dat symbool ontdekt de ander nieuwe aspecten , je ontsluit nieuwe informatie.

Ook het bevragen aan de hand van een symbool dat we van tevoren bedacht hadden, hebben we in tweetallen mogen oefenen.

Voor ons als traniningsacteurs is Clean Language goed te gebruiken bij het uitvragen van een situatie .

Bijvoorbeeld: “ Je zegt dominant, wat voor een dominant is dat?”. “Je wordt er onzeker van, wat voor onzeker is dat?” De taalpuristen onder ons zullen af en toe moeten slikken omdat het niet taalkundig

niet altijd de mooiste zinnen geeft, daar staat tegenover dat door deze woordkeuze er niets nieuws wordt toegevoegd, oftewel een cleane vraag gesteld wordt. Het gaat zeker meer en specifiekere informatie geven.

Michael vertelde tot slot dat voor eenieder die geïnteresseerd is Michael 26 en 27 mei start met een zesdaagse training: Coachen met Clean Language. Op 15 september is er een Clean event in Helvoirt (meer info cleancommunity.nl).

Tevens komt op 5 juli het boek ‘Clean Language, taal van aandacht voor verandering en groei’. Van Michael samen met Madelon Sinnige uit.

Het was een leerzame en leuke workshop zeker door de inspirerende uitleg van Michael en ook door inbreng van de deelnemers.