Het zal je maar gebeuren! Zit je midden in een rollenspel, haalt één van de deelnemers een telefoon tevoorschijn en begint je te filmen. Stop je? Spreek je de deelnemer na afloop aan? Of laat je het maar zo?
Bij de politieacademie worden regelmatig opnames gemaakt van praktijksimulaties. "Het is voor een zieke klasgenoot die graag wil zien wat we doen", hoor je dan. Of "Het is voor mijn portfolio" of "Ik wil mezelf graag terugzien om er van te leren."Het zorgt regelmatig voor ongemakkelijke situaties en verhitte discussies, iets wat je tijdens een training het liefst wil vermijden.
Nog ingewikkelder wordt het als de trainer opnames begint te maken. Voor je het weet zit je ergens in een online-training geplakt ("je bent toch levend oefenmateriaal?") of zwerft je gezicht een eeuwigheid door de digitale wereld. Of wordt je stem of gezicht gebruikt om via AI-manipulatie een nieuwe video te genereren.
Tot onze verbazing bleek er in de overeenkomst die de politieacademie af heeft gesloten met haar acteurs niets geregeld te zijn over dit onderwerp. Het wordt overgelaten aan de acteur en de docent die het - zonder enige richtlijnen- maar met elkaar eens moeten worden. Om aan deze situatie een eind te maken drong de NVvT er onlangs bij de politieacedemie op aan om hier landelijk, generiek beleid over te ontwikkelen, waarbij de (portret)rechten van de acteurs goed worden beschermd.
Binnenkort gaan we met de politieacedemie hierover in gesprek, en de uitkomst zullen we natuurlijk met jullie delen.
Heb je zelf onplezierige (of juist hele goede) ervaringen over hoe er is omgegaan met AV-registraties van jouw werk? We horen het graag!