Dag van de Trainingsacteur 2024
Datum: dinsdag 15 oktober 2024
Deze geweldige dag bij het Akoesticum is inclusief:
- Key-note dagstart en afsluiting,
- Twee workshops naar keuze op volgorde van inschrijving,
- Netwerkmogelijkheden met trainingsacteurs, trainers en alle andere geïnteresseerden,
- Ketenpartners stands met handige informatie,
- Onbeperkt koffie, thee en frisdrank tussen de activiteiten door,
- Overheerlijke lunch (geef je allergenen door bij de opmerkingen)
- Netwerkborrel
Locatie:
Het Akoesticum
Nieuwe Kazernelaan 2, 6711JC Ede
Gerben Westerhof - Doen alsof het echt is: Een zoektocht naar je ideaal als trainingsacteur
Trainingsacteren is een paradoxale activiteit: je probeert een gevoel van echtheid te creëren, terwijl je doet alsof. Je maakt daarbij gebruik van alles wat je ter beschikking staat. Je lichaam met alle zintuigen, gevoelens, houdingen en bewegingen. Je interactie en samenspel met anderen. Maar ook je geest met aandacht, herinneringen, verbeeldingskracht en bewustzijn. Je improviseert op basis van minimale aanwijzingen en wat er zich in het spel voordoet. En je bent je daarbij ook steeds bewust van wat er gebeurt in het spel en wat je de trainer en de deelnemers straks terug wil geven. Hoe kan dat echt zijn? En: moet het wel echt zijn, of is het genoeg een effect te creëren? In deze interactieve lezing ga ik in op de uitdagingen van de trainingsacteur. Ik zet je aan het denken over waar je sterke kanten liggen en wat je ideaal is als trainingsacteur.
Gerben Westerhof is voorzitter van de sectie Psychologie, Gezondheid en Technologie en directeur van het Story Lab aan de Universiteit Twente. Hij onderzocht methoden die mensen ondersteunen in het maken van verhalen, zoals Op Verhaal Komen en Een Sterk Verhaal. Daarnaast speelt hij al sinds zijn studententijd toneel, bestaande stukken bij Enschede’s Vrije Toneel en terugspeeltheater bij ResonanZie.
Gerben Westerhof, Universiteit Twente
Mirjam Jansen
Mirjam Jansen (www.meervanjansen.nl) weet dankzij haar natuurlijke flair en energie een sfeer te creëren waarin openheid en verbinding ontstaan. Als dagvoorzitter zorgt ze er bij ieder evenement voor dat sprekers en deelnemers zich gezien, gehoord én betrokken voelen.
In 2024 begon Mirjam voor zichzelf, zodat ze naast haar werk als communicatieadviseur haar talenten als dagvoorzitter en gespreksleider kan inzetten. Doordat zij als freelance communicatieadviseur voor verschillende organisaties werkt, houdt Mirjam gevoel bij de dagelijkse praktijk en blijft ze op de hoogte van relevante ontwikkelingen. Dat neemt zij allemaal mee in haar professionele rol als dagvoorzitter.
Tijdens haar loopbaan volgde Mirjam diverse trainingen waarbij rollenspellen met acteurs aan bod kwamen. Zo heeft ze in de praktijk ervaren hoe een goede trainingsacteur je kan raken, een spiegel van je eigen gedrag kan voorhouden en je zo kan helpen in je persoonlijke ontwikkeling.
Mariëlle van Vliet: Hoorbaar, zichtbaar, voelbaar communiceren; over prosodie en lichaamstaal
Wat is prosodie? Ervaar wat kenmerkend is voor jou. En wist je dat lichaamstaal te horen is?
Ik geef een interactieve workshop waarbij horen, zien en voelen met betrekking tot stem, spraak en communicatie centraal zal staan. Met ruimte voor jouw vragen wordt het een inspirerende bijeenkomst.
Mijn uitgangspunt is dat je met toegenomen inzicht en vaardigheden jezelf als spreker meer expressieruimte geeft en jouw boodschap beter overkomt.
Marielle van Vliet,
Logopedist, Stem en Spraak Coach, Stemacteur- Voice Over
Jantine de Boer & Laura Mansveld: Haptonomie
Als trainingsacteur ben je ervan bewust dat houding, beweging en emoties van grote invloed zijn in contact met de ander. Wat jij ervaart in contact met de cursist waar je mee werkt is van belang. Bewuster worden van je lichaam, je sensaties, je expressie, wat jouw invloed is in contact met de ander en wat de invloed van de ander is in contact met jou geeft jou en je cursist meer inzichten. Binnen de haptonomie is dit waar we veel mee bezig zijn. Eerst bewustwording van wat er gebeurt en daarna ontdekken welke keuzemogelijkheden je nog meer tot je beschikking hebt.
Frans Krom: Maskerspel, het lijf laten spreken.
Tijdens de workshop maskerspel werken we aan een verdieping van het gebruik van stem, lijf en beweging. In het spelen zijn het horen, het zien en het voelen de zintuigen waarmee de speler waarneemt en er van binnen allerlei impressies ontstaan. Met het inzetten van van stem, adem en het het lichaam worden deze impressies zichtbaar in een gebaar, houding en intonatie van de stem. Omdat maskers de expressie van het gezicht verbergen moet het lichaam worden ingezet om de impressie te tonen. De maskers worden ook ingezet om het uitvergroot spel waarachtig en belevingsvol te kunnen spelen en vervolgens via spelintenties het kleine instrument verder te ontwikkelen. De maskers geven extra uitdrukking en houvast aan de acteurs doordat je het masker vertegenwoordigt. Hierdoor kun je met de maskers vele soorten gedragingen oefenen en je spel- instrumentarium verbreden. Deze workshop is zeker een aanrader voor spelers die graag meer fysiek en minder talig emoties en spelintenties willen overbrengen.
Herman Bolten: Meisner voor de trainingsacteur
In deze workshop maak je kennis met de Meisner Acteertechniek. Je leert om je elke keer weer open te stellen voor je medespeler, zodat elk moment onverwacht, fris en verrassend is. Je creëert een flow met je medespeler waarin je continue reageert op het gedrag van de ander. Je zoekt naar je eigen eerlijke en persoonlijke respons op de ander. Dit proces van uitwisseling begint met luisteren. En dit is een speciaal soort luisteren; je luistert niet alleen naar de woorden maar je neemt alles in je op, de woorden, de stilte, het non-verbale gedrag, de intentie van de ander, zelfs de geur.
Herman Bolten
Herman doorloopt de Toneelschool Amsterdam en het True Acting Institute (Portland, VS). Herman is sinds '88 trainingsacteur, freelance acteur en gecertificeerd Meisner Trainer. Vanuit zijn ruime spelervaring in trainingen en producties creëert hij een dynamische setting.
Kernkwaliteiten: procesmatig werken en gedrevenheid.
Matthijs Meulblok: Drunk Play
Tijdens de workshop Drunk Play: Walk, Talk, Act, leer je als (trainings)acteur de basistechnieken die komen kijken bij overtuigend dronken spelen.
Leerdoelen:
- Basiskennis van verschillende typen dronkenschap fases 1 (nuchter) t/m 5 (bewusteloos) en bijkomende algemene kenmerken die veelvoorkomend zijn in gedrag;
- Lichamelijke houding en kenmerken als een dronken persoon in verschillende fases van dronkenschap;
- Overtuigend leren lopen/zwalken als een dronken persoon in verschillende fases van dronkenschap;
- Overtuigend leren spreken als een dronken persoon in verschillende fases van dronkenschap;
- Toepassen van dronkenschap fase 4 (zeer sterk onder invloed) in een gesimuleerde situatie zoals: geweigerd worden door een portier of omgaan met barpersoneel.
Over de trainer:
Matthijs Meulblok MA studeerde aan Universiteit Utrecht af in de bachelor Theater- ,Film en Televisiewetenschap en de master Film- en Televisiewetenschap. Sinds 2013 werkt hij onder de bedrijfsnaam Hoedje van papier Producties als onder andere (trainings)acteur, podcastmaker, voice-over, stemacteur, filmmaker en journalist. Hij is wat acteren betreft gespecialiseerd in improvisatietheater, stemacteren en ‘dronken spel’.
Voor opdrachtgevers werkt hij sinds 2019 als trainingsacteur gespecialiseerd in dronken spel. Hiervoor gaat hij onder andere als mystery guest op pad om diverse locaties te ‘testen’ die een horecavergunning hebben om te zien of zij alcohol schenken/verkopen aan zichtbaar dronken personen. Dit in het kader van wetenschappelijk onderzoek in opdracht van voornamelijk overheden.
Claudia van Mechelen: Voel je goed in een handomdraai
Ook weleens de weg kwijt? Trein gemist? Nieuwe opdrachtgever? Te laat? Onduidelijke trainer? Kritische groep? Onduidelijke, subjectieve feedback?
Als trainingsacteurs zijn we natuurlijk experts in voelen, gedrag te laten zien wat gewenst is op bepaalde momenten. Dat betekent niet dat we ons ook daadwerkelijk overal prettig voelen… Bovenstaande overkomt ons allemaal weleens.
Heel soms hoor je ook schrijnende verhalen, raakt een oefening die je met de ene deelnemer doet, een andere deelnemer tot in diens kern…
En natuurlijk ga je dan het gesprek aan..of soms toch niet.
Uit onderzoek blijkt dat als een mens gespannen is, deze mens niet het volle potentieel van het denken kan inzetten.. En dan vraag ik me af of mijn communicatie over bovenstaande wel optimaal is…
En wat nou, als je dat vervelende gevoel dat kan ontstaan, de twijfel, de irritatie, de zorg of de schrik in no time weg kan voelen…Dat het er niet meer is. Dat je je boven de situatie kan voelen en echt effectief handelen?
Zou dan niet fijn zijn?
Met de techniek die ik je laat ervaren én zelf uitvoeren bij je collega, kan je in het vervolg in een handomdraai je gevoel tav een situatie wijzigen.
En daarmee creëer je ruimte voor een heleboel andere opties. Dus, schrijf je in voor de workshop Voel je goed in een handomdraai.