Intervisie
(Intervisie is een activiteit die al langer loopt bij de NVvT en die we nadrukkelijker willen stimuleren)
Intervisie is een georganiseerd en gestructureerd gesprek tussen collega’s die een beroep op elkaars deskundigheid doen en elkaar uitnodigen mee te denken over vraagstukken en knelpunten uit de concrete werksituatie. De onderwerpen kunnen o.a. zijn: het vakinhoudelijke werk, problematische situaties, professionele ervaringen, maar ook zaken die het persoonlijk functioneren betreffen zoals belemmerende gevoelens en overtuigingen enzovoort. Het gevraagde meedenken gebeurt niet door het aandragen van oplossingen maar door het stellen van vragen om zo via stimulering van het eigen analytisch en probleem-oplossend vermogen zicht te krijgen op het ingebrachte vraagstuk en hoe hierin te handelen. In die zin is intervisie een bijzonder krachtige vorm van leren die bijdraagt aan het vergroten van de deskundigheid en de vakbekwaamheid.
Leden van een intervisiegroep maken onderling afspraken over onder welke voorwaarden zij als groep intervisie willen doen, komen regelmatig samen, werken op basis van gelijkwaardigheid zonder (externe) leiding, maar wel volgens specifieke intervisiemethodieken.
Om de meest gebruikte intervisiemethodieken te leren en inzicht te krijgen in de succesfactoren van intervisie biedt de NVvT startende intervisiegroepen (max. 7 tot 8 personen) de gelegenheid de startbijeenkomst te laten begeleiden door een expert op het gebied van intervisie. Op die manier wordt een solide basis gelegd voor succesvolle intervisie. Intervisiegroepen kunnen zich voor een begeleide startbijeenkomst melden door een deelnemerslijst toe te sturen aan het bestuur (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).