Modelovereenkomsten
Collega,
Jij werkt als zelfstandig ondernemer en je bent in bezit van een VAR WUO. De afgelopen jaren is dat de voorwaarde geweest om voor jouw geleverde werk facturen naar jouw opdrachtgevers te kunnen versturen.
Zoals je al vernomen hebt gaat het werken met een VAR met ingang van 1 mei 2016 veranderen. Binnenkort ontvangen alle acteurs die in bezit zijn van een VAR hierover een brief van de Belastingdienst. Alle zelfstandigen zullen met hun opdrachtgever moeten onderzoeken of er gewerkt dient te worden met een modelovereenkomst. Om te voorkomen dat er sprake zal zijn van een dienstbetrekking tussen jouw opdrachtgever en jou als zelfstandig opdrachtnemer, zal er met een dergelijke modelovereenkomst gewerkt kunnen worden.
Nu zul jij je afvragen waar je een dergelijke modelovereenkomst kunt vinden en hoe dat dan werkt. De stand van zaken is nu als volgt:
De Modelovereenkomsten:
De NVvT is samen met de BOACT in gesprek met een werkgroep van de Belastingdienst om 2 modelovereenkomsten te maken die bruikbaar zijn voor iedereen die in de branche werkzaam is. Dat betekent dat de bepalingen die erin worden opgenomen werkbaar en realistisch zijn voor zowel de opdrachtgever als de opdrachtnemer en uiteindelijk voor de Belastingdienst aanleiding zijn om te concluderen dat er geen sprake is van schijnzelfstandigheid en dus een werkgever-werknemer relatie.
De eerste modelovereenkomst kan gebruikt worden door zelfstandig opererende trainingsacteurs en zij kunnen deze voorleggen aan hun opdrachtgevers.
De tweede modelovereenkomst (van tussenkomst) is bedoeld om gebruikt te worden door bureaus die werken met zelfstandig opererende trainingsacteurs.
Je zult begrijpen dat het formuleren van teksten die voor alle partijen bruikbaar zijn een ingewikkeld verhaal is. De modelovereenkomsten zijn op dit moment nog niet klaar. De BOACT en NVVT hebben nu een tweede concepttekst voorgelegd aan de werkgroep van de Belastingdienst, die nu door hen beoordeeld wordt.
Begin mei hopen we de definitieve versies klaar te hebben. Zodra dit het geval is organiseert de NVvT een voorlichtingsbijeenkomst voor haar leden.
Wat wordt er nu van jullie verwacht?
Voor nu in ieder geval niets schokkends. De nieuwe wetgeving gaat in per 1 mei 2016. Echter, tot 1 mei 2017 zal de Belastingdienst niet direct sanctioneren, maar juist adviseren. Wel dient er aantoonbaar gemaakt te worden dat er gezocht wordt naar een werkbare en kloppende modelovereenkomst. De NVvT en BOACT zijn dus in gesprek met de Belastingdienst en zoeken aantoonbaar naar een werkende modelovereenkomst. Dat betekent dat je voorlopig door kunt gaan met de huidige werkwijze, totdat de beoogde modelovereenkomst goedgekeurd is en gepubliceerd wordt op de site van de Belastingdienst.
Met vriendelijke groet,
Harry Muller
Voorzitter NVvT