wennen aan online

Even kijken hoor. Kunnen jullie mij horen? Ik geloof dat ik eerst even van mute moet. Ja, nu ben ik er.
Ik raak al wat meer gewend aan online contact, maar het blijft een surreële situatie als je het mij vraagt. Hier aan m’n eettafel, met drinken uit m’n eigen koelkast en m’n eigen katten in de buurt en dan toch bezig met werkdingen. Normaal en gek tegelijk.
Van de week hadden we een online borrel van de NVvT en dat gaf me op verschillende manieren gemengde gevoelens.
Enerzijds was het ontzettend leuk om vanuit mijn huiskamer zoveel bekende en ook voor mij onbekende collega’s te zien en horen. Ook was het fijn om verhalen vol herkenning uit te wisselen, zodat ik me minder alleen voelde in de huidige situatie.

Lees meer

de trainingsacteur

 

de trainingsacteur

niet wetend wie vandaag
weer uit zijn rugtas
-van modellenleer-
te voorschijn moet
pakt hij ’s morgens
van zichzelf
alle facetten in
en gaat op pad

die bange blik
van zijn cliënt
stelt hij
gemoedelijk gerust
hij kent hem zelf
maar al te goed

wanneer hij vraagt
wie wil je
dat ik ben
voor jou

dan is ie daar
dat personage
zo voelbaar
en zo levensecht
hij draagt hem
al een leven lang

zie hoe hij
ervaarbaar maakt
die akelige weerbarstigheid
van het dagelijks verkeer
op de smalle zandweg
van intermenselijk contact

Hugo Vos

zeepkist

Heb je een verhaal voor de zeepkist?

Iets over jou en/of over ons prachtige vak trainingsacteren wat je met ons wilt delen?

Ik lees het graag op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en plaats het in deze rubriek. 

Ja, tuurlijk!

Ja tuurlijk, doe ik, geen probleem. Ja hoor, is morgen klaar. Hoe vaak heb ik deze zinnen, of die van gelijke strekking, niet gezegd. Want dat werd toch van mij verwacht als iemand mij iets vroeg; welke reden had ik om het niet te doen. Of: ja want als ik het doe, gebeurt het tenminste goed (…zoals ik het wil…). Gelukkig heb ik geleerd! De (deels) onbewuste angst dat ik anders als niet kundig, niet aardig, niet zakelijk gezien zou worden, blijkt totaal niet terecht te zijn. Het aangeven van mijn grenzen, het stellen van verdiepende vragen om meer duidelijkheid te krijgen of dit de opdracht voor mij is, het kwetsbaar durven zijn, hebben mij zoveel meer gebracht dan het “Ja, tuurlijk”. Ook weet ik inmiddels dat ik niet onmisbaar ben, als ik het niet doe/niet kan zal het op een andere manier opgepakt worden. En dat is ook goed!

Nu ik bezig ben met het samenstellen van een training Timemanagement (of zoals Covey zegt, het gaat niet om het managen van tijd maar van onszelf, dus laten we zeggen me-management) merk ik wat ik van alle die theorieën en trainingen over dit onderwerp, inmiddels ongemerkt toepas in mijn eigen leven, zowel zakelijk als privé.

En het belangrijkste is wel wat ik in de eerste alinea beschreef. Het geeft ruimte en duidelijkheid. En die ruimte kan ik dan weer gebruiken voor dat wat ik graag doe en wat ik goed kan. Maar ook andere aspecten hebben inmiddels een plekje in mijn leven gekregen. Van het echt goed gebruik maken van mijn agenda, hulp vragen, tijd voor mijzelf nemen, goed plannen tot aan effectief i.p.v. efficiënt bezig zijn en vele andere dingen die daar nog tussen zitten.

Natuurlijk loopt ook bij mij nu niet alles perfect. Gelukkig maar want alle theorieën over fouten maken is goed, van fouten kun je leren, fouten maken moetd etc. zijn ook echt waar. En ja, ik ben gek op theorieën en modellen. Niet om ze klakkeloos over te nemen of toe te passen. Wel om ze naar eigen inzicht te gebruiken, aan te passen en samen te voegen zodat ze voor mij betekenisvol worden. Dat is waar het volgens mij altijd om gaat, hoe ga IK om met dat wat er op mijn pad komt en dat wat ik bewust opzoek. Dus eigenlijk ook gewoon: me-management. En wanneer nu iemand aan mij vraagt om ergens een kop koffie te gaan drinken kan ik, doordat ik veel meer overzicht en inzicht heb, steeds vaker zeggen: Ja, tuurlijk!

Ilse Schoens

Tijd voor een nieuwe zeepkist

Lijkt het je leuk om ook een bijdrage te schrijven voor de zeepkist van onze website?

Een anekdote,  een theorie, een gedachte die je met ons trainingsacteurs wilt delen.  Stuur deze naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dankjewel!