Agile
VERSLAG WORKSHOP “ARE YOU AGILE ENOUGH”
10 november 2020
Trainer: Maarten Joosen
Verslag: Danny van Geel
Iedereen heeft inmiddels wel eens gehoord over de termen Agile en Scrum. Maar wat betekenen deze typische managementtermen eigenlijk? En wat betekenen deze mindset en manier van werken nu voor ons vakgebied? Maarten Joosen legde het ons haarfijn uit in een verhelderende online workshop.
Wat is Agile?
Maarten testte onze kennis van Agile eerst via een leuke interactieve oefening waarin we gebruik maakten van Annotate in Zoom. Gelukkig lag het gemiddelde kennisniveau van Agile niet al te hoog dus er was nog genoeg eer voor Maarten te behalen. Hij gebruikte de huidige tweewekelijkse Covid-19 persconferenties als een levend voorbeeld van wat Agile werken inhoudt.
Waarom kiezen we ervoor om Agile (of wendbaar in het Nederlands) te werken? Kort samengevat, in het begin van een project denken we te weten waar we naartoe willen, maar eigenlijk weten we dat niet echt. Want hoe kun je tussentijds inspelen op continu veranderende omstandigheden en behoeften? Beter is om je een globaal doel te stellen en dit per stap verder te concretiseren.
Dit is waar het in de kern bij Agile om gaat. Het begint met de behoefte van de klant (user)story, waarna je in korte tijd een bruikbaar, maar niet perfect product presenteert. Je probeert vervolgens continue weer nieuwe dingen (iteraties) uit en als het werkt ga je er mee door. Net zo lang, totdat je het perfecte product hebt wat helemaal op de klantbehoefte is afgestemd.
Wat is Scrum?
Wat is nu Scrum en hoe verhoudt het zich ten opzichte van Agile? Welnu, Scrum is de meest populaire vorm van Agile werken. Ontstaan in de ICT-wereld omdat grote ICT-projecten vrijwel altijd mislukken. Binnen een Scrum werkwijze wordt gewerkt met zelfsturende teams die aan de hand van een product backlog (oftewel een geprioriteerde wensenlijst) zich committeren om bepaalde verbeteringen in een periode van meestal 3 à 4 weken op te leveren (sprint). Belangrijk is dat het team tijdens zo’n sprint niet wordt gestoord vanwege bijvoorbeeld nieuwe wensen. Na de oplevering volgen een aantal evaluaties (sprint review en retrospective), waarna de volgende sprint wordt bepaald en ingezet.
Wat betekent dit voor medewerkers en organisaties?
Agile werken vereist een nieuw organisatiemodel zoals ook uitgelegd in Management 3.0. Een organisatiemodel waarin de meeste managers eigenlijk niet meer nodig zijn, omdat de teams volledig zelfsturend werken. Ze lossen hun problemen zelf op en schakelen, wanneer nodig, zelf externe hulp in. Vereist is dat de teams ook het volledige vertrouwen krijgen van de rest van de organisatie en dat ze de tijd krijgen om alle fasen in de groepsdynamiek te doorlopen. Psychologische veiligheid binnen teams is essentieel en het belang hiervan wordt ook duidelijk uit verschillende onderzoeken die door Google zijn uitgevoerd. Daarvoor is het wel belangrijk dat de teamleden zijn uitgerust met de juiste vaardigheden om in een multidisciplinair team samen te werken. En dat laatste is nu precies waar wij als trainers en trainingsacteurs om de hoek komen kijken.
Wat betekent dit voor ons vak?
Niet iedere organisatie of elk team is toegerust om Agile te kunnen werken. Zoals eerder aangegeven is psychologische veiligheid essentieel, oftewel mensen moeten fouten durven toegeven. Ook mogen conflicten niet vermeden worden om een schijnharmonie in stand te houden. De teamleden moeten elkaar durven en kunnen aanspreken op gedrag of als ze het met elkaar oneens zijn. Ze moeten kunnen omgaan met het feit dat ze geen leider of manager meer hebben. Ook op politiek niveau moeten ze kunnen aangeven wanneer ze te weinig controle krijgen of hebben als team. Als trainingsacteurs kunnen wij deze teams ondersteunen in trainingen op het gebied van bijvoorbeeld feedback, assertiviteit en samenwerken. Kortom, een mooie gelegenheid voor ons trainingsacteurs om onze wendbaarheid te tonen. Bedankt Maarten, voor deze dosis inspiratie!