Opfrisavond over de Roos van Leary
Verslag opfrisavond over de Roos van Leary In het Polanentheater Amsterdam.
Gastvrouw Judith Schut
De workshop werd gegeven door Ida van de Lagemaat.
Deelnemers: Sofie, Herman, Yvonne, Amerens, Rudolf, Marloes en Patricia (introducé).
Bij binnenkomst in de ruimte waar de workshop gegeven zal worden, is met tape al een groot kruis op de vloer aangebracht. De Roos van Leary! Wie kent hem niet? Tijdens trainingen komt hij regelmatig ter sprake. Het is een bruikbaar werkmodel waarbij de deelnemers door het innemen van verschillende posities de samenwerking tussen collega’s kunnen verbeteren. Proberen om in gesprek blijven, toenadering zoeken, ook als het lastig wordt.
Altijd nuttig en verrijkend om met collega-trainingsacteurs over dit model te sparren. Nadat Ida heeft gemeld dat zij de workshop alleen zal geven omdat Heleen Florusse helaas ziek is, maakt zij een snelle inventarisatie van ieders wensen: veel oefenen, een groter inzicht krijgen, het theoretische kader aanscherpen, het model doorgronden, het specifieke gedrag van de verschillende “taartpunten” kunnen benoemen en demonstreren. Kortom het effectief kunnen toepassen van de Roos van Leary. Daar worden we blij van.
Op internet is veel over informatie over dit model te vinden, de cirkel met de verticale- en horizontale as met daarbij respectievelijk de termen Boven Onder en Tegen Samen. Wat de laatste twee betreft geeft Ida de voorkeur aan de termen van Bert van Dijk namelijk: Afstand en Nabijheid i.p.v. de “strijdkreten” Tegen en Samen.
Mooi, inderdaad beter, sympathieker.
Gedurende de avond werden de vier kwadranten acht taartpunten, waarin steeds meer blauwe-, rode- en groene kaartjes werden gelegd en gele briefjes, met daarop het voorkeursgedrag, verschillende woorden die daarbij horen en het positieve van dat specifieke gedrag, want elk gedrag heeft ook een functie. Het voorbeeld dat o.a. werd genoemd was het gedrag van een strenge brandweerman, dat bestempeld zou worden als “aanvallend”. Dit gedrag kan tijdens een noodsituatie zeer effectief zijn als het gaat om het redden van mensenlevens, als hij met duidelijke bevelen de mensen veilig naar buiten leidt. En zo is bij ieder gedrag wel een kwaliteit/ voordeel te benoemen. Daarbij moeten we nooit uit het oog verliezen, dat gedrag is wat mensen doen en niet wat mensen zijn.
De eerste oefening bestond uit elkaar de hand schudden en hallo zeggen tijdens het doorlopen van de vier kwadranten. Iedereen ging er vol in en er ontstonden hele dialogen terwijl de opdracht was; alleen handen schudden en hallo zeggen. Ja, het was een enthousiast groepje.
Daarna volgde de verkenning van de horizontale en verticale as met een korte simulatie waarbij de ene collega een verzoek had aan de andere. Wie moet als eerste in beweging komen en wat heeft de ander nodig om ook te bewegen en in een andere positie/ gedrag terecht te komen?
Tenslotte werden er scenes in tweetallen gespeeld, met een vaste tekst, waarbij iedere keer een andere uitgangspositie door een van de deelnemers werd ingenomen.
Hilarisch, herkenbaar en confronterend was de oefening n.a.v. de vraag: “wie wil het verslag schrijven?” Die veroorzaakte veel beweging in de Roos van Leary.
Hulde aan Ida die veel briefjes met positieve feed back mocht ontvangen en uiteraard grote hulde aan gastvrouw Judith die, zoals gewoonlijk, alles weer uitstekend had verzorgd.
Het was een zeer geslaagde opfrisavond. Een aanrader!
Marloes van den Heuvel