Agile
Are you agile enough?
Op 23 oktober verzorgde Maarten Joosen de workshop: “Are you agile enough?” Ik wist eigenlijk niet dat je meer of minder agile kon zijn, dat het een staat van zijn was. Geïnteresseerd in de informatie over agile werken omdat ik daar zowel als trainingsacteur en ook als trainer mee te maken heb, ging ik naar de workshop.
Agile wil zeggen “(emotioneel) wendbaar, de balans kunnen vinden in een veranderende wereld” Ons idee van de wereld was (en is soms nog) die van Vulnerable, Uncertain, Complex en Ambigu (VUCA) en we bewegen naar VUCA 2.0: Vision, Understanding, Clarity en Agility. Oftewel: VAN FRAGILE NAAR AGILE. Volgens Maarten is dit voor iedere organisatie noodzakelijk om overeind te blijven, balans te vinden en te houden, alle sectoren hebben er mee te maken. Wij als trainingsacteurs dus ook.
Enkele principes van Agile zijn “praat met elkaar”, daarvoor is nodig dat je elkaar fysiek tegenkomt. Contact, elkaar horen, zien en voelen. Vertrouwen geven aan mensen, vaste reflectiemomenten. En continu nadenken over kwaliteit. “Je bent zo goed als wat je geproduceerd hebt.”
Vervolgens ging Maarten in op de belangrijkste kenmerken van agile werken:
Actie ; aan de slag, produceren, maken.
Evolutionair; groei mindset, feedback loops en aanpassen waar nodig en wanneer nodig.
Efficiënt; heldere onderlinge communicatie, zelfsturende teams en discipline.
Ook agile ontwikkelt zich, want zoekt balans in een veranderende wereld. Modern agility heeft de volgende uitgangspunten:
Maak mensen geweldig, zorg dat dit gebeurt in een veilige situatie, leren heeft te maken met experimenteren en zorg ervoor dat je iets oplevert.
De psychologische veiligheid wordt door Maarten nog apart genoemd; deze is essentieel; teamleden moeten zich veilig genoeg voelen om fouten te maken.
Vervolgens heeft Maarten ons uitgelegd wat SCRUM betekent. Een manier van werken binnen agile. Scrum is een term uit de rugby en duidt op het moment dat de spelers de koppen bij elkaar steken en kort overleggen over hun volgende actie en die dan ook zo uitvoeren (en dan weer de koppen bij elkaar). Dat is ook de essentie van de scrum-methode: regelmatig de koppen bij elkaar en gefocust blijven op het doel/product.
Wat betekent het allemaal voor ons trainingsacteurs?
Mensen zullen in deze manier van werken getraind moeten worden en daarbij gaat het nog altijd om communicatie, elkaar aanspreken en werken binnen veranderende gezagsverhoudingen.
Een compacte workshop met veel info, veel “food for thought” en een duidelijker beeld van agile werken en scrum. Om meer te leren en een inzicht te krijgen raadt Maarten ons het filmpje aan over de “marshmellow challenge:
Rest natuurlijk de vraag “am I agile enough?”: tja, ook ik zoek natuurlijk balans in een veranderende wereld. Ik probeer zeker aan te sluiten op de vraag van de opdrachtgever en op die van de deelnemers. Vaak verandert die vraag tijdens de training en zoek je met elkaar naar wegen om ervaringsgericht te leren en waar ik mijn meerwaarde als kan hebben in het leren van de ander. Psychologische veiligheid is zeker belangrijk: deelnemers stellen zich kwetsbaar op en daar ga je zorgvuldig mee om, fouten maken mag zeker, die kunnen we als leermateriaal gebruiken.
Feedback is een belangrijk middel en we dagen deelnemers uit te experimenteren. Ook herken ik de uitspraak “Je bent zo goed als wat je geproduceerd hebt” Ons werk is meteen zichtbaar.
Dus: best wel agile lijkt het zo. Maar is het enough?
Dat weet ik niet, maar het blijft mooi werk en fijn om weer geïnspireerd en goed geïnformeerd te zijn!
Heleen Florusse