LIFO
Verslag LIFO Plug&Play zaterdag 27 oktober Van 10-15 Polanentheater Amsterdam
Trainer: Jos Veldhuizen
LIFO staat voor Life Orientation (zie voor de Nederlandse website https://lifobenelux.eu/). Dat zorgt al voor het eerste leerpunt ook qua uitspraak. Dus er zijn ook geen relaties met Last In, First Out van reorganisaties en prioriteringen binnen queues (ICT).
LIFO is een referentiekader van waaruit men waarneemt, duidt en de ander tegemoet treedt. De methode is ontwikkeld voor gebruik in organisaties, en richt ze zich met name op (zakelijke) interactie met anderen.
Al voordat de workshop op zaterdag aanving, werden we uitgenodigd om een vragenlijst (vergelijkbaar met methodes zoals DISC) in te vullen, zodat we in de workshop ook vanuit ons persoonlijke profiel konden werken.
Jos begon met een dynamische oefening: niet teveel uitleggen, gelijk een vel met een aantal gedragskenmerken waaruit je er +/- 6 mocht kiezen. Op de vloer waren 4 vakken waar die kenmerken gegroepeerd in terugkwamen. Je ging staan in het vak met de beste match op je geselecteerde kenmerken. Daarna introduceerde je jezelf aan de hand van het vak waarin je stond. Op die manier leerde je elkaar op een andere manier kennen, en kreeg je gelijk een intuïtief begrip voor de verschillende kanten/dimensies.
Daarna legde Jos kort de theorie achter LIFO uit. Een belangrijk uitgangspunt is daarbij dat het niet oordelend is, en dat de LIFO bril ervoor zorgt dat je milder naar de ander kunt kijken. De vier oriëntaties zijn
• Steungevend (doorslaand gedrag: opgevend): Uitblinken, je wilt de ander ten dienste staan vanuit je eigen overtuiging
• Beheersend (doorslaand gedrag: overheersend): Actie; je wilt actief ingrijpen in een uitdagende wereld
• Behoudend (doorslaand gedrag: afhoudend): Ratio: je wilt je handelwijze laten bepalen door objectieve waarnemingen en analyse van gegevens
• Meegevend (doorslaand gedrag: weggevend): Verbinding: je wilt nadruk leggen op de verbondenheid en harmonie
Vervolgens gingen we op het vak staan waar we het minste mee hadden en vertelden we waarom. De ochtend werd afgesloten met een lied over je favoriete oriëntatie. Na de lunch break werden onze eigen scores besproken. De meeste mensen hebben een of twee favoriete oriëntaties, en met name onder stress komt hun voorkeur oriëntatie naar boven. We hebben gefilosofeerd over hoe inzicht in deze oriëntaties je kunnen helpen bij de interactie met mensen als trainingsacteur, zowel in de omgang buiten de rollen als in een rol. Tenslotte was er nog een mooie afsluitende oefening: iedereen maakte een gedicht over zijn oriëntatie. Dit was voor mij het klapstuk van de workshop: zo’n gedicht raakt niet alleen je hoofd, ook je hart en buik. Een echte aanrader, en een afsluiter die ik ook zeker zal hergebruiken!
---
Maarten Joosen