Januari – september 2019
LEERGANG VAN 6 MODULES
Waarnemen, realiteit, context en geheel is voor mensen die met meer vaardigheid en plezier willen kunnen omgaan met de steeds veranderende en complexer wordende realiteit en context. Die op andere dan de klassieke manieren willen kunnen samenwerken, creëren en leidinggeven. We helpen je met het vinden van de wijze waarop je soepel en vaardig kunt blijven binnen de bestaande opvattingen over werk, mens en maatschappij.
HOE
Door het ontwikkelen van vaardigheden die we allemaal intrinsiek bezitten, maar die in de huidige cultuur weinig of niet herkend en gebruikt worden.
We werken vanuit doen en ervaren, beschouwen en bespreken, ontdekken en ontwerpen weer nieuwe zaken die we kunnen uitproberen. D.m.v. waarnemingsoefeningen, filosofie, theater, beweging, infographics, kunst, mens- en organisatiekunde ontstaat een leeromgeving die een combinatie van een laboratorium en een leerweg is. Zo vinden deelnemers hun eigen unieke weg in het materiaal, die past bij wat er nodig is voor hun werk- en leefomgeving.
WAT KUN JE ERMEE?
Na afloop van de leergang kun je jezelf, de mensen waar je leiding aan geeft en/of mee samenwerkt, helpen om veel lichtvoetiger en effectiever om te gaan met:
◦ Automatisch en onbewust gedrag
Leiden veelal tot handelingen binnen het kader van zelfbehoud.
◦ Vastzittende opvattingen en denkkaders
Grijpen terug naar verbeterde vormen binnen het vertrouwde veld van opvattingen en brengen geen wezenlijke verandering.
◦ Eigenbelang en bezit als eerste drijfveer van mens en organisatie
Vormen een obstakel om actief te kunnen samen werken en bijdragen aan het geheel.
◦ Heersende structuren, systematieken of methodes
Hebben grote invloed op het proces van samenwerken.
MODULES
1 | Dynamiek van de attentie
Waarneming en de waarnemingsverwerking.
Op welke wijze blijf je bij de waarneming (feiten) en daarmee uit de analyse, interpretatie of het oordeel?
2 | Intentie
Het denkproces en de manier van stimuleren bij onszelf en anderen. Hoe krijg je zicht op onzichtbare zaken als de persoonlijke opvatting, interpretaties, de structuur van een project of de vaststaande kaders van de expert die de helderheid van het denken in de weg staan. De basis van een goed gesprek ligt in de wakkerheid over ieders intentie.
3 | Equilibrium
Het emotioneel-sociale vermogen stelt ons in staat om de context (ruimte) waar te nemen. Hoe maak je ‘voelen’, de manier waarop we de waardering, de belangrijkheid van een fenomeen in zijn context waarnemen, niet persoonlijk en gebruik je de input van dit unieke vermogen om waarden van anderen te peilen en onze waarden af te stemmen?
4 | Samenhang
Het systemische: de verbinding tussen fenomenen in connectie met het geheel der dingen. Hoe om te gaan met grote hoeveelheden informatie, constant veranderende zaken, ontdekken wat je moet weten en druk door angst voor onzekerheid.
5 | Creativiteit
Het gebruiken en herkennen van ‘irrationele’ informatie en de invloed ervan vergroten. Hoe ga je om met onzekerheid, het onbekende, overmatige rationaliteit en de weerstand komende uit het geloof in de maakbaarheid en controle?
6 | Toekomst
Het ontwerpen van een realistisch toekomstbeeld. Hoe kunnen we bereiken wat we voor ons zien en onderscheid maken tussen trend-watching en scenario-planningen?
WIJ ZOEKEN MENSEN DIE…
1. De grenzen van de huidige maatschappelijke en menskundige opvattingen zijn tegengekomen.
2. Binnen de bestaande krachtenvelden hun eigenheid en creativiteit willen ontdekken of behouden.
3. Vragen hebben over de huidige ontwikkelingen in natuur en cultuur en hoe bij te dragen aan een oplossing.
4. Willen weten hoe ze vastzittende processen zowel inhoudelijk als sociaal weer in beweging kunnen brengen.
5. Meer uit anderen, hun team en afdeling willen halen, zonder dat vooraf duidelijk hoeft te zijn waar dit toe leidt.
6. Graag vaardiger met complexe en dynamische informatie willen omgaan.
7. Klaar zijn met de manier waarop nu wordt georganiseerd en ingericht.
8. Bereid zijn hun ideeën en betrokkenheid te delen en te onderzoeken.
9. Het leuk vinden nieuwe dingen te ontdekken en te maken.
10. Graag iets in beweging zetten.
VAARDIGHEDEN EN UITGANGSPUNTEN
Onze uitgangspunten in het oefenen van de vaardigheden die je nodig hebt om veel soepeler met de realiteit, context en connectie met het geheel om te gaan, zijn het:
1. Activeren van ‘basic needs’ vaardigheden (o.a. Maslov) naar ‘active skills’.
2. Omkeren van de richting van onze vermogens: van het eigen belang naar de bijdrage aan andere mensen, de realiteit, de context en het geheel der dingen.
3. Vinden van een eigen, unieke ingang om op een soepele manier het eigen belang te kunnen overstijgen.
4. Werken met feiten en conclusies die de realiteit, de context en de impact op het geheel meenemen door op nog niet gebaande, onzekere of zich constant ontwikkelende paden durven te begeven.
Wij zijn praktisch ingesteld en dat houdt in dat we veel gaan doen en al doende gaan ontdekken.
Desondanks stellen we de realiteit niet eenvoudiger voor dan zij is: we gaan double en triple loop leren en de complexiteit van de context doorgronden. En dat is hard werken.
COACHING
Naast de opleidingsdagen bieden we deelnemers een aantal coaching momenten aan met als doel de integratie tussen leergang, werk- en levensomstandigheden te vergemakkelijken.
WIE ZIJN WIJ?
Wij werken als adviseur, ontwerper, coach of kunstenaar, onze achtergronden zijn zeer divers, maar we werken samen in UNITIATIVE. Ons gemeenschappelijk streven is bij te dragen aan de upgrade van onze basic-need vaardigheden (gewoonten) naar ‘active skills’, waarvan een bijdrage leveren aan het welzijn van mensen in realiteit, context en het geheel, de bron is. In de leergang bieden we aan hoever we met de bovengenoemde ontwikkelingen en inzichten zijn en werken er met de deelnemers verder aan.
Mensen die meewerken aan de leergang zijn: Marjolein Baars, Jan Peeters, Frank Bosboom, Carla Frayman, Huibert van Wijngaarden, Daniëlle Dictus, Peter Paul Gerbrands en zeker ook nog anderen.
BRONNEN
Wij maken gebruik van werk en inspratie van: Hannah Arendt, Peter Senge, Humberto Maturana, Karl Jaspers, Michael Checkov, Peter Brook, Jürgen Habermas, Carl Jung, Markku Wilenius, Dani Nabudere, David Kolb, Nick Zienau, Abraham Maslov, Marie Louise von Franz, Robert Hogervorst, Chris Argyris en vele anderen.
DATA
24-25 januari 2019, 7-8 maart (London), 15-16 april, 20-21 mei, 27-28 juni (Berlijn), 12-13 september.
Dagen in Nederland van 09.30 tot 17.30 uur. In buitenland: donderdag 10.00 tot 18.00 uur, vrijdag 09.00 tot 16.00 uur.
KOSTEN
Van: Minimaal € 3500 (exclusief btw) voor particulieren tot Maximaal € 6500 (exclusief btw) voor middelgrote en grote organisaties. Lunches op de lesdagen zijn hierbij in begrepen. Reis en verblijf in Londen en Berlijn niet.
BROCHURE
Download brochure Waarnemen, realiteit, context en geheel 2019 (PDF 3,3Mb)
CONTACT EN DEELNAME
Neem contact op met Peter Paul Gerbrands voor meer informatie of aanmelding.
Peter Paul Gerbrands: 06 55 76 59 02, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.unitiative.nl